تاریخ امروز۱۴۰۳-۰۱-۰۹

ژاپن اهداف انرژی‌های تجدیدپذیر خود را دو برابر می‌کند

نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژی‌های تجدیدپذیر   سطح مقاله سطح: نیمه تخصصی  clock زمان مطالعه: ۲ دقیقه


برگزاری بازی‌های المپیک توکیو در شرایط بی‌سابقه شیوع ویروس کرونا باعث توجه بیش‌ازپیش جهان به کشور ژاپن شده است و وزارت اقتصاد، تجارت و صنعت این کشور از این فرصت جهت بازنگری پیش‌نویس برنامه انرژی خود برای سال ۲۰۳۰ استفاده کرده است.

برنامه جدید، نگاهی جاه‌طلبانه در مورد دو برابرکردن میزان انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش قابل‌توجه مصرف زغال‌سنگ و گاز طبیعی در سبد انرژی کشور ژاپن دارد. به‌علاوه، در پیش‌نویس این طرح ساخت یک زنجیره تأمین هیدروژن نیز پیشنهاد شده است.

این اقدام در پاسخ به فشارهایی از طرف جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا، کنفرانس آتی تغییرات آب‌وهوای گلاسکو در ماه نوامبر و هم‌چنین گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی باعنوان “مروری بر سیاست انرژی ژاپن ۲۰۲۱″، صورت‌گرفته است. به‌گفته آقای دکتر Fatih Birol دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی (IEA)، چالش‌های پیش‌روی کشور ژاپن “قابل‌توجه” هستند و هشدار داده است که حتی اگر این کشور به اهداف قبلی خود در حوزه تغییرات اقلیمی تا سال ۲۰۳۰ دست‌یابد، هم‌چنان کاهش چشمگیر گازهای گلخانه‌ای این کشور از بعد از سال ۲۰۳۰ ضروری است تا بتواند به هدف کلان کربن‌خنثی (carbon-neutrality) تا سال ۲۰۵۰ نائل آید.

به نظر می‌رسد در پیش‌نویس طرح جدید، میزان کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای ژاپن از ۲۶ درصد در هدف‌گذاری اولیه به ۴۶ درصد افزایش پیدا کرده است. ازاین‌رو، برای دستیابی‌به هدف جدید تعیین‌شده، کشور ژاپن به‌عنوان سومین اقتصاد بزرگ جهان نیاز دارد تا سهم انرژی‌های تجدیدپذیر را در سبد انرژی خود تا سال ۲۰۳۰ از ۲۲ تا ۲۴ درصد به‌طور قابل‌توجهی افزایش دهد و به ۳۶ تا ۳۸ درصد برساند.

علاوه‌براین، سهم مصرف زغال‌سنگ از ۲۶ درصد به ۱۹ درصد کاهش‌ یافته و مصرف گاز طبیعی که کشور ژاپن بسیار به آن متکی است، باید از ۵۶ درصد به ۴۱ درصد کاهش یابد. در میان تمامی تغییرهای ذکرشده، سهم ۲۰ تا ۲۲ درصدی انرژی هسته‌ای در سبد انرژی ژاپن بدون تغییر مانده است.

جالب‌توجه است که ژاپن در پیش‌نویس جدید انرژی خود سوخت‌های جدیدی مثل هیدروژن و آمونیاک را گنجانده است که گفته می‌شود ۱ درصد از سبد انرژی این کشور را تا سال ۲۰۳۰ تشکیل می‌دهد. بااین‌حال، این طرح مشخص نکرده است که سوخت‌های جدید باید حتما سبز (مبتنی‌بر انرژی‌های تجدیدپذیر) باشند.

Japan revises 2030 targets, plans to double renewables

شکل۱: سبد انرژی کشور ژاپن براساس برنامه طرح‌شده در سال ۲۰۱۵ و برنامه جدید پیشنهادشده در سال ۲۰۲۱

در پیش‌نویس طرح جدید، آنچه‌که شفاف و مشخص نیست تنها این است که ژاپن چگونه در طول یک دهه می‌تواند تولید انرژی‌های تجدیدپذیر خود را به‌میزان قابل‌توجهی افزایش دهد. هم‌اکنون این کشور از نظر زمین‌های قابل‌استفاده دچار کمبود است. به‌همین‌دلیل، در حال تکه‌تکه کردن زمین‌های گلف و تبدیل آن به مزارع خورشیدی است و از نیروگاه‌های خورشیدی شناور در دریاچه‌ها و سدها استفاده می‌کند.

هم‌چنین، کشور ژاپن به‌دنبال سرمایه‌گذاری جدی در انرژی بادی است؛ هرچند بیش‌تر آب‌های اطراف ژاپن برای توربین‌های بادی سنتی بسیار عمیق هستند و توربین‌های بادی شناور از نظر فنی نوپا بوده و به بلوغ کافی نرسیده‌اند.

منبع: PV-Magazine

نظر شما درباره این مطلب مهم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.