تلاش هند برای بومی‌سازی زنجیره ارزش ساخت پنل خورشیدی فتوولتاییک

زهرا قلی پور نویسنده: زهرا قلی‌پور، کارشناس برق  سطح مقاله سطح: نیمه‎ تخصصی  clock زمان مطالعه: ۲ دقیقه


براساس گزارش جدید مرکز تحقیقات JMK و موسسه اقتصاد انرژی و تحلیل مالی (IEEFA) در کشور هند، صنعت ساخت تجهیزات انرژی خورشیدی در این کشور باید به‌جای تمرکز صرف بر ظرفیت تولید پنل خورشیدی، بر ساخت یک اکوسیستم ادغام عمودی پایدار (vertically integrated ecosystem) تمرکز کند.

کشور هند که احداث نیروگاه‌های خورشیدی با ظرفیت ۳۰۰ گیگاوات را تا سال ۲۰۳۰ هدف قرار داده و در حال حاضر، دارای ظرفیت تولید ۴/۳ گیگاوات سلول‌ خورشیدی و ۱۸ گیگاوات پنل خورشیدی است. اما، تولید واقعی حتی از این هم کمتر است؛ چراکه بیش‌تر تولید این کارخانه‌ها ۴۰ تا ۵۰ درصد کمتر از ظرفیت نامی آن‌ها می‌باشد.

بر طبق این گزارش، کشور هند نه تنها در تولید اجزاء و قطعات بالادستی مانند سلول‌ها و ویفر‌های خورشیدی بلکه حتی در تولید پنل فتوولتاییک عقب مانده است؛ در مقایسه با کشور چین که حدود ۶۱ درصد ظرفیت تولید پنل‌های خورشیدی جهان را در اختیار دارد، حدود ۱۸ گیگاوات ظرفیت تولید پنل خورشیدی هند تقریبا برابر با اضافه ظرفیت سالانه تولیدی توسط برترین برند‌های فتوولتاییک چینی است که نشان از فاصله زیاد شرکت‌های هندی برای مطابقت با مقیاس‌های اقتصادی خود دارد.

در زمینه مواد اولیه (خام)، تولیدکنندگان هندی به‌طورعمده به واردات از چین وابسته هستند و با خطرهای مرتبط با کمبود و افزایش قیمت مواجه هستند. این مهم، نیاز به یک اکوسیستم داخلی تجهیزات خورشیدی پایدار و ادغام عمودی را برجسته می‌کند.

به‌گفته ویبوتی گارگ، اقتصاددان انرژی و از نویسندگان این گزارش، بدون تولید داخلی در مقیاس بزرگ، از مواد خام گرفته تا ماژول‌های فتوولتاییک، خطرهای عمده لجستیک و نوسان‌های قیمت کالا برای واردات ادامه خواهد داشت.

مشوق‌ها

این گزارش نشان می دهد که هدف بزرگ و جاه‌طلبانه هند برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک، همراه با حمایت دولت، چشم‌انداز تولید فتوولتاییک بومی را به‌طور چشمگیری پر از جنب‌وجوش کرده است. ده‌ها شرکت در بخش انرژی خورشیدی هند برای نشان دادن برند خود در حال رقابت هستند.

مشوق‌های تولید دولت هند (PLI) طرحی را با هزینه اولیه ۴۵۰۰ کرور (نسبت نرمال شده بین المللی) معادل ۶۱۶ میلیون دلار به‌علاوه تخصیص ۲/۵ میلیارد دلار در بودجه سال ۲۰۲۲ برای تولید سلول‌های فتوولتاییک مطرح کرده است که پتانسیل مرکب برای تولید پنل‌های خورشیدی با حداقل ظرفیت ۴۰ گیگاوات را فراهم خواهد کرد.

به گفته جیوتی گولیا مؤسس مرکز تحقیقات JMK: طرح PLI به‌تنهایی، اگر معقولانه اجرا شود، می‌تواند ظرفیت تولید سلول‌های خورشیدی، ویفرهای خوشیدی و پنل‌های فتوولتاییک داخلی را در طی سه تا چهار سال آینده چندین برابر افزایش دهد.

این طرح همچنین به ایجاد فرصت‌های شغلی در بازار جانبی شامل شیشه‌های خورشیدی، اتیلن وینیل استات و نیروی کار ماهر کمک خواهد کرد و سرمایه‌گذاری مستقیم در کشور هند به دلیل طرح PLI به‌طور چشم‌‌گیری افزایش می‌یابد.

مسیر پیش‌رو

 براساس این گزارش، مسئله دیگر برای صنعت خورشیدی کشور هند آن است که نرخ استفاده از ظرفیت کارخانه‌هایی که در آن سلول‌خورشیدی می‌سازند، به‌نسبت پایین است. به‌علاوه، حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد سلول‌های خورشیدی که در داخل تولید می‌شوند از نوع فناوری پلی‌کریستال هستند که درحال منسوخ شدن است.

تولیدکنندگان جدید که قصد توسعه یا ورود به بازار انرژی خورشیدی را دارند، درنظر دارند تا ماشین‌آلاتی را برای تولید ماژول‌های فتوولتاییک مونوکریستال که فناوری غالب است، نصب کنند. این پیشرفت به تولیدکنندگان داخلی کمک خواهدکرد تا با رقبای جهانی از نظر کیفیت و قیمت رقابت کنند.

صنعت فتوولتاییک هند هم‌چنین با چالش بلندمدت و کوتاه‌مدت هزینه‌های بالای تولید، ناکارآمد بودن واحد تحقیق‌وتوسعه و کمبود نیروی انسانی ماهر مواجه است. توسعه قابل‌توجه ظرفیت تولید موادخام، به‌ویژه پلی‌سیلیکن، نیازمند فناوری پیچیده و به‌شدت سرمایه‌بر خواهد بود. شرکت‌های تولیدکننده داخلی نیازمند داشتن مشارکت فعال فناوری با مبتکران و مؤسسات تحقیقاتی است.

ویبوتی گارگ می‌گوید: ایجاد زیرساخت‌های داخلی قوی جهت توسعه پایدار و همه‌جانبه صنعت تولید تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی ضروری است و صرفا نباید بر تولید پنل خورشیدی فتوولتاییک تمرکز کرد.

منبع: PV Magazine

نظر شما درباره این مطلب مهم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.