۸۲ درصد کاهش هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک!

نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژی‌های تجدیدپذیر       clock زمان مطالعه: ۳ دقیقه


براساس گزارش منتشرشده توسط آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA)، از سال ۲۰۱۰ تاکنون هزینه انرژی خورشیدی فتوولتاییک تا ۸۲ درصد کاهش یافته است. 

به گفته IRENA، این کاهش هزینه ناشی از توسعه فناوری، صرفه‌جویی در مقیاس (کاهش هزینه تولید هر واحد اضافی محصول نسبت‌به قبل از طریق افزایش مقیاس یک کسب‌وکار)، رقابت در زنجیره تامین و افزایش تجربه توسعه‌دهندگان در صنعت سولار، بوده است. 

در سال ۲۰۱۰، حدود ۸۸ گیگاوات نیروگاه برق تجدیدپذیر احداث‌شده نیازمند ۲۱۰ میلیارد دلار بوده است؛ این درحالی‌است که در سال ۲۰۱۹، دو برابر این ظرفیت با هزینه‌ای حدود ۲۵۳ میلیارد دلار احداث شده است.

در بین سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹، ظرفیت جهانی نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک از ۴۰ گیگاوات به ۵۸۰ گیگاوات رسیده است. بیش از ۱۴ برابر رشد ظرفیت نصب‌شده! در همین بازه زمانی، هزینه پنل‌ خورشیدی فتوولتاییک تا ۹۰ درصد کاهش یافته است و دیگر اجزای سیستم‌ نیز شاهد کاهش قیمت بوده است.

کاهش قیمت پنل خورشیدی فتوولتاییک

در یک گزارش دیگر، به اذعان موسسه مطالعاتی معتبر وود مکنزی (Wood Mackenzie)، قیمت پنل‌ خورشیدی فتوولتاییک در مقایسه با دیگر بخش‌های صنعت سولار با سرعتی بیش از میزان پیش‌بینی‌شده کاهش یافته است. به گفته وود مکنزی، باکاهش قیمت‌ پنل‌های خورشیدی، انتظار می‌رود هزینه احداث نیروگاه برق خورشیدی فتوولتاییک که از ماژول‌های مونوکریستال PERC استفاده می‌کنند در مقیاس خانگی حدود ۱۷ درصد، در مقیاس تجاری حدود ۱۶ درصد و در مقیاس بزرگ حدود ۲۰ درصد در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵، کاهش یابد.

کاهش هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک!

شکل۱: روند تغییر قیمت انواع تکنولوژی‌های پنل خورشیدی از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰

کاهش هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک!

شکل۲: روند تغییر قیمت پنل خورشیدی (USD/W) از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۹ در کشورهای مختلف جهان

کاهش شدید هزینه احداث نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰

براساس گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA)، هزینه هم‌ترازشده انرژی (LCOE) نیروگاه‌ خورشیدی فتوولتاییک مقیاس بزرگ در سال ۲۰۱۹، حدود ۰.۰۶۸ دلار بر کیلووات‌ساعت بوده است. مقایسه کنید با مقدار ۰.۳۷۸ دلار بر کیلووات‌ساعت در سال ۲۰۱۰. تنها از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ شاهد ۱۳.۱ درصد کاهش در LCOE نیروگاه‌‌های خورشیدی فتوولتاییک مقیاس بزرگ رخ داده است.

در ادامه، این گزارش بیان داشته است که هزینه احداث یک کیلووات نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک (مقیاس بزرگ) برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۹ به کمتر از ۱۰۰۰ دلار یعنی ۹۹۵ دلار رسید. از این‌رو، هزینه احداث نیروگاه‌ خورشیدی فتوولتاییک مقیاس بزرگ در سال ۲۰۱۹ حدود ۱۸ درصد ارزان‌تر از سال ۲۰۱۸ و ۷۹ درصد ارزان‌تر از یک دهه قبل است.

هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی خانگی نیز از سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۱۹ بین ۴۷ تا ۸۰ درصد نیز کاهش یافته است. شکل ۳، روند تغییر هزینه احداث نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک در ظرفیت‌های مختلف از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۹ را نشان می‌دهد.

کاهش هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک!

شکل۳: روند تغییر هزینه احداث نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک (USD/kW) در ظرفیت‌های گوناگون از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰

تازه‌ترین قراردادهای خرید تضمینی برق و مناقصه‌های صورت گرفته در جهان نشان می‌دهد که قیمت برق خورشیدی فتوولتاییک که در سال آینده میلادی به شبکه برق متصل خواهند شد، به‌طور متوسط ۰.۰۳۹ دلار بر کیلووات ساعت خواهد بود.

اگرچه انتظار می‌رود به‌دلیل شیوع جهانی ویروس کرونا نرخ توسعه نیروگاه‌های خورشیدی کاهش یابد، اما سرعت کاهش هزینه احداث این دسته از نیروگاه‌های برق، کم نخواهد شد.گفتنی است که مطالعات وود مکنزی حاکی از آن است که اگرچه شیوع ویروس کرونا بر هزینه احداث نیروگاه‌های برق خورشیدی فتوولتاییک خانگی اثر خواهد داشت، اما تاثیر چندانی بر هزینه احداث نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس تجاری و بزرگ نخواهد داشت.

منبع: PV-Magazine

نظر شما درباره این مطلب مهم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.