نویسنده: یزدان الواری، پژوهشگر حوزه انرژیهای تجدیدپذیر زمان مطالعه: ۲ دقیقه
انرژی برای تمدن انسانی و رونق زندگی ملل امری اساسی است. تولید، توزیع و استفاده از انرژی به طور عمیق در بافت اقتصادهای جهان قرارگرفته است و برای روابط بین دولتها امری محوری است. منابع انرژی به جوامع انسانی دورهای از تحولات سریع را متحمل شدهاند. انرژیهای تجدیدپذیر به عنوان یک انتخاب فنی-اقتصادی جذاب و پایدار پدید آمده است که به طور فزاینده میتواند نیازهای انرژی بسیاری از کشورها، شرکتها و شهروندان را برآورده سازد. هرچه مقابله با تغییرات اقلیمی بحرانیتر میشود انرژیهای تجدیدپذیر به طور پیوسته ظرفیت خود را برای تأمین نیازهای انرژی انسان افزایش میدهند و انتقال جامعه جهانی به سمت منابع پایدار انرژی تسریع مییابد.
انرژیهای تجدیدپذیر کشورها را قادر میسازند امنیت پایدار انرژی خود را تقویت کرده و با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر بومی و گسترده در سراسر سیاره، امنیت انرژی خود را تحقق بخشند. توسعه سریع فناوریهای تجدیدپذیر و استقرار گسترده آنها یقیناً تأثیرات طولانی مدت در پویایی ژئوپلیتیک دارد. درحالیکه تأسیس آژانس بینالمللی انرژی تجدیدپذیر (IRENA) بستر اصلی همکاریهای بینالمللی در مورد مسائل مربوط به انرژی تجدیدپذیر را ایجاد کرده است، تاکنون هیچ تلاش منظمی برای بررسی مفاهیم ژئوپلیتیکی این تغییرات صورت نگرفته است. بنابراین این گزارش به بررسی اثرات ژئوپلتیک حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر پرداخته است.
فصلهای این گزارش:
- مقدمه
- تغییرات انرژی جهانی
- بازنویسی نقشه ژئوپلتیک جهان
- برشمردن دلایل اساسی ناپایداری ژئوپلتیک جهانی
- نتیجهگیری
درباره ناشر:آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر آیرِنا (IRENA)
آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر آیرِنا (IRENA) در سال ۲۰۰۹ برای ترویج استفاده و افزایش استفاده پایدار از همه اشکال انرژی تجدیدپذیر تأسیس شد. آسان کردن دسترسی به تمام اطلاعات مربوط به انرژیهای تجدیدپذیر، از جمله اطلاعات فنی از دیگر وظایف آیرنا است. هدف اصلی تشکیل آژانس توسعه گسترده و پذیرش استفاده از انواع انرژیهای تجدیدپذیر در سراسر جهان است و در این زمینه موارد زیر از اهمیت خاصی برخوردار است:
- اولویت دادن به منافع حاصل از انرژیهای تجدیدپذیر نسبت به سایر انرژیها و افزایش بهره وری انرژی در کشورهای عضو
- افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در حفظ محیط زیست و کاهش استفاده بیش از حد از منابع طبیعی، کاهش ویرانی جنگلها به ویژه در مناطق گرمسیری، جلوگیری از نابودی تنوع زیستی و دستیابی به امنیت عرضه انرژی در عرصه جهانی
طبق اساسنامه زمینه اصلی فعالیت آژانس کلیه انرژیهای حاصل از منابع تجدیدپذیر به ویژه انرژیهای زیستی، زمین گرمایی، برق آبی، جزر ومد دریاها و اقیانوسها، خورشیدی و بادی است.
دانلود گزارش “جهانی جدید؛ ژئوپلتیک گذار انرژی ۲۰۱۹“
دیدگاهتان را بنویسید