انرژی خورشیدی در صدر اشتغال‌زایی در بین تمامی منابع تجدیدپذیر انرژی

نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژی‌های تجدیدپذیر       clock زمان مطالعه: ۳ دقیقه


در طی سال ۲۰۱۹، حدود ۹۷ گیگاوات نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک در سراسر جهان احداث شده است که مقداری کم‌تر از میزان ۱۰۰ گیگاوات در سال ۲۰۱۸ است. بیش از نیمی از ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک جهان (حدود ۵۵ گیگاوات) در قاره آسیا، به‌ویژه در کشورهای چین، هند، ژاپن و ویتنام، بوده است. قاره اروپا با ۱۹ گیگاوات، کشور آمریکا با ۹ گیگاوات و استرالیا با نزدیک به ۶ گیگاوات نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک در سال ۲۰۱۹، در جایگاه‌های بعدی قراردارند.

آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) تخمین زده است که اشتغال در بخش انرژی خورشیدی فتوولتاییک حدود ۴ درصد افزایش پیدا کرده است و در مجموع به ۸/۳ میلیون شغل (مستقیم و غیرمستقیم) در سال ۲۰۱۹ رسیده است. در مقایسه با دیگر منابع انرژی تجدیدپذیر، صنعت فتوولتاییک بیش‌ترین میزان اشتغال‌زایی را داشته است.

انرژی خورشیدی در صدر اشتغال‌زایی در بین منابع تجدیدپذیر انرژی

شکل۱: اشتغال‌زایی فن‌آوری‌های مختلف انرژی‌های تجدیدپذیر از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۹

چین پیشگام در اشتغال‌زایی در صنعت انرژی خورشیدی جهان

در بین ده کشور پیشرو در شکل ۲، هفت کشور آسیایی به چشم می‌خورد و به‌طور تقریبی ۱/۳ میلیون شغل در بخش انرژی خورشیدی فتوولتاییک (۸۳ درصد مجموع جهانی) در آسیا بوده است. به‌دنبال قاره آسیا، ۵/۶ درصد شغل‌های این حوزه به قاره آمریکای شمالی، ۴/۴ درصد در اروپا و ۷/۳ درصد در آفریقا بوده است.

چین کشوری پیشگام و برتر در زمینه تولید تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک و بزرگ‌ترین بازار نصب این نیروگاه‌ها است و از این‌رو، ۲/۲ میلیون شغل در حوزه انرژی خورشیدی فتوولتاییک در این کشور ایجاد شده است.

صنعت انرژی خورشیدی فتوولتاییک ژاپن اما با مشکلاتی مواجه شده است و ظرفیت احداث‌شده در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۰ درصد کمتر از سال ۲۰۱۸ بوده است. آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA) پیش‌بینی می‌کند که تعداد افراد شاغل در بخش انرژی خورشیدی فتوولتاییک کشور ژاپن به رقم ۲۴۱.۰۰۰ در سال ۲۰۱۹، کاهش یابد.

پیشنهاد مطالعه: دانلود گزارش انرژی‌های تجدیدپذیر و مشاغل ۲۰۲۰

کشور آمریکا نیز میزان اشتغال مشابهی با کشور ژاپن در زمینه انرژی خورشیدی فتوولتاییک دارد. در کشور هند ۱۰۹.۰۰۰ نفر در زمینه نیروگاه‌های خورشیدی متصل به شبکه و ۹۵.۰۰۰ نفر در زمینه نیروگاه‌های خورشیدی منفصل از شبکه مشغول به کار هستند.

بیش از ۱۳۷.۰۰۰ نفر در کشور بنگلادش در زمینه نصب سیستم‌های خورشیدی فتوولتاییک خانگی فعال هستند و این کشور از لحاظ تعداد شغل ایجادشده در زمینه فتوولتاییک در سال ۲۰۱۹ در جایگاه پنجم جهان قرار گرفته است.

اشتغال‌زایی در زمینه فتوولتاییک در اتحادیه اروپا به‌طور چشمگیری افزایش داشته است و از رقم ۹۵.۶۰۰ نفر در سال ۲۰۱۸ به ۱۲۷.۳۰۰ نفر در سال ۲۰۱۹ رسیده است.

انرژی خورشیدی در صدر اشتغال‌زایی در بین منابع تجدیدپذیر انرژی

شکل۲: اشتغال‌زایی بخش انرژی خورشیدی فتوولتاییک در کشورهای مختلف جهان

اشتغال‌زایی انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران

براساس آخرین آمار مندرج در سایت سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق در کشور ایران نیز تعداد مشاغل در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر (مستقیم و غیرمستقیم) ۳۱.۲۷۱ نفر بوده است. با افزایش نرخ ارز و افزایش ریالی قیمت تجهیزات نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک در سال ۱۳۹۹، استقبال سرمایه‌گذاران بخش خصوصی جهت احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک کاهش قابل‌توجهی داشته است که می‌تواند منجر به از بین رفتن تعداد زیادی از مشاغل حوزه انرژی خورشیدی در ایران شود.

انرژی خورشیدی در صدر اشتغال‌زایی در بین منابع تجدیدپذیر انرژی

شکل۳: آمار و ارقام اشتغال‌زایی فن‌آوری‌های مختلف انرژی تجدیدپذیر در ایران (ساتبا)

منبع:IRENA

نظر شما درباره این مطلب مهم است

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.