نویسنده: محمدفواد فضلی، کارشناس مهندسی برق زمان مطالعه: ۳ دقیقه
طبق گزارش سرمایهگذاری انرژی جهانی آژانس بین المللی انرژی (IEA) در سال ۲۰۲۰، بیماری همهگیر کووید-۱۹ منجربه سقوط سریع و شدید در سرمایهگذاری مورد انتظار در بخشهای مختلف انرژی، از سوختهای فسیلی تا انرژیهای تجدیدپدیر و بهرهوری انرژی، شده است، که درپیآن، بزرگترین کاهش در هزینه انرژی جهان رخ داده است.
یکی از بزرگترین سؤالات ایجاد شده ناشی از رکود تقاضای برق به سبب کووید-۱۹، به میزان تاثیری که سقوط تقاضای انرژی برق بر مارکت پروژههای انرژیهای تجدیدپذیرخواهد گذاشت بر میگردد و اینکه آیا رغبت سرمایهگذاران برای سرمایهگذاری در این حوزه ادامه خواهد داشت یا خیر؟
در ماه ژانویه، موسسه معتبر (IHS Markit) پیشبینی کرد که انرژی خورشیدی در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۴ درصد رشد خواهد داشت. برخی تحلیلگران مستقل باور دارند که بیثباتی اقتصادی ناشی از بیماری کووید-۱۹ تعداد قابلتوجهی از پروژههای نیروگاههای خورشیدی و بادی را متوقف خواهد کرد. بااینحال، گزارشهای محلی اثر کمتری را نسبتبه حد انتظار نشان میدهند. نگرانیهای اولیه از مشکلات زنجیره تامین، برقراری سفرها ، تامین نیروی کار و رعایت فاصله اجتماعی بود، که همه آنها میتوانند سرعت توسعه را کاهش دهند.
طبق گفته ی هَری بوید کارپنتر، مدیر و سرپرست انرژی اروپا، خاورمیانه و آفریقا (EMEA) در بانک بازسازی و توسعه اروپا (EBRD)، اگرچه “زنجیره تامین به خوبی پیش میرود، اما مرحله بهرهبرداری دچار تنگناهایی است.”
در حالیکه ساختوساز نیروگاههای تجدیدپذیر تحت اثر همهگیری ویروس کرونا قرار گرفته است، برخی نگران آن هستند که افت در تقاضای الکتریسیته، موجب کاهش توسعه طرحهای جدید شود، همانطور که قیمت برق سقوط کرد.
سایمون هَزوِل، مدیر خورشیدی فوتوولتاییک در موسسه مشاوره مهندسی مات مکدونالد بیان داشته است که این اتفاق، موضوع اصلی نیست. ”ما بهطور معمول شاهد افت در فعالیت توسعه نیستیم. توسعهدهندگان در باطن خوشبین هستند و اگر کووید-۱۹ یک مشکل حاد است که در شش ماه الی یک سال رفع میشود، ما مطابق برنامههای پیشبینیشده عمل خواهیم کرد. هرچند که برخی تعللها و تاخیرها انتظار میرود.»
تقاضا برای برق خورشیدی پایدار باقی میماند؛ آقای بوید کارپنتر در اینبار میگوید: “شما در حال فروش خدماتی هستید که همه میخواهند، و بدون وجود آلودگیهایی که هیچ کس نمیخواهد.”
پیشنهاد مطالعه: کاهش قیمت پنلهای خورشیدی؛ اثر همهگیری ویروس کرونا بر صنعت سولار
چالش اصلی توسعه صنعت انرژی خورشیدی
به گفته ی هَزول، مسئله توسعه صنعت انرژی خورشیدی، تکنولوژی نیست؛ بلکه چهارچوبی است که آن را دربرمیگیرد. دالف گیِلِن، سرپرست مرکز فناوری و نوآوری آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر، میگوید: “بیشتر از کمبود تمایل سرمایهگذاران یا فقدان تکامل تکنولوژی، عامل محدودکننده برای بکارگیری انرژی خورشیدی، تا حد زیادی اعتماد به عوامل خارج از پروژه همچون وجود یک قرارداد خرید تضمینی برق (PPA) مطمئن، بستگی دارد. تکنولوژی تکامل یافته با ظرفیت قابلتوجه عرضه الکتریسیته از مزایای سیستمهای فتوولتاییک است. ازاینرو، یک سیاستگذاری محدود نیز منجر به یک رشد قابلتوجه میشود.»
بازارهای گوناگون بستهبه سبد انرژی، زیرساختها و سیاستگذاریها ، به شکلهای مختلف عکسالعمل نشان خواهند داد. ویکتور مارتینز، از مرکز تحقیقات انرژی آسیا- اقیانوسیه (APERC)، به سیاستگذاری اخیر کشور مکزیک در قوانین مربوط به پروژههای انرژی های تجدیدپذیر اشاره کرده است که انتظار میرود روی توسعه ۳ گیگاوات از ظرفیت تجدیدپذیر این کشور اثر منفی داشته باشد.
پبشنهاد مطالعه: قیمت غیر واقعی برق؛ پاشنه آشیل انرژیهای تجدیدپذیر در ایران
اگر بهطور وسیعتر نگاه کنید، فرصت بسیار زیادی برای توسعه انرژی خورشیدی است. کاهش چشمگیر قیمت انرژی خورشیدی، همراه با نوسانهای موجود در بازارهای فروش نفت، و تعطیلی روزافزون نیروگاههای ذغال سنگ، جلوهی انرژی خورشیدی را بهعنوان یک طرح سرمایهگذاری بهطور اساسی تغییر میدهد.
واقعیت امر این است که بدون انرژیهای تجدیدپذیر، هیچ کربنزدایی رخ نخواهد داد و انرژیهای تجدیدپذیر بدون برخی مؤلفههای ذخیرهسازی بلندمدت، بر بازار انرژی تسلط نخواهند داشت. برای بسیاری از کارشناسان، هیدروژن آن مؤلفه است. چالش موجود این است که هیدروژن سبز گران است و زیرساختهای آن برقرار نیست. انتظار ما برای هیدروژن تجدیدپذیر این است که سقوط قیمت انرژی خورشیدی، موجب شکسته شدن قیمت هیدروژن تجدیدپذیر می شود.»
از این رو، حجم قابل ملاحظهای از فتوولتاییک خورشیدی ارزان، موجب تولید مقرونبهصرفه هیدروژن برپایه انرژیهای تجدیدپذیر میشود که یک همبست برد-برد برای کشورهای با منابع خورشیدی سطح بالاست.
منبع: PV-Magazine
دیدگاهتان را بنویسید