بودجه صنعت انرژی‌های تجدیدپذیر در سال ۱۴۰۰ افزایش یافت + دانلود قانون بودجه ۱۴۰۰

نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژی‌های تجدیدپذیر       clock زمان مطالعه: ۴ دقیقه


پس از رفت‌وبرگشت‌های متعدد بین دولت، مجلس و شورای نگهبان، قانون بودجه کل کشور در سال ۱۴۰۰ پس از تایید شورای نگهبان، در تاریخ ۲۷/۱۲/۱۳۹۹ برای اجرا به دولت ابلاغ شد.

 باتوجه به تاخیرهای متعدد در پرداخت بهای برق تولیدی نیروگاه‌های تجدیدپذیر مقیاس بزرگ و کاهش اعتماد سرمایه‌گذارن از سویی و لزوم افزایش نرخ‌‌های پایه خرید تضمینی برق از این نیروگاه‌ها از سوی دیگر، سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) به‌عنوان متولی توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک در کشور، افزایش بودجه سالانه این سازمان را از طریق پیشنهاد طرح‌های گوناگون براساس قوانین بالادستی را در دستور کار خود قرار داد.


پیشنهاد مطالعه: علی‌رغم وعده‌های وزارت نیرو؛ کسب‌وکارهای سامانه‌های خورشیدی خانگی و پشت‌بامی در ورطه نابودی


در نهایت، اگرچه سقف بودجه ساتبا در بند “ج” تبصره ۶ قانون بودجه نسبت به سال ۱۳۹۹ کاهش‌یافته و به حداکثر میزان نوزده هزار میلیارد ریال رسیده است که بخشی از آن نیز باید صرف تکمیل نیروگاه‌های بادی میل نادر در استان سیستان و بلوچستان شود، اما با پیگیری‌های صورت‌گرفته توسط ساتبا و هم‌چنین تلاش سندیکاها و انجمن‌های صنفی برق و انرژی‌های تجدیدپذیر و اضافه‌شدن بند “ی” به تبصره ۱۵ قانون بودجه کل کشور، مجموع سقف بودجه صنعت انرژی‌های تجدیدپذیر در قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور افزایش پیدا کرده است.

لازم به ذکر است، کماکان با استناد به قوانین بالادستی و اهداف کلان کشور می‌توان شاهد افزایش بودجه تجدیدپذیرها بود؛ با این‌حال، این افزایش فعلی می‌تواند راه‌گشای صنعت تجدیدپذیر در سال ۱۴۰۰ باشد و جان تازه‌ای به آن بخشد.

حمایت از توسعه آزمایشگاه‌های مرجع تجدیدپذیر

علاوه‌براین، براساس بند “ز” تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، حداکثر دو هزار میلیارد ریال بودجه از محل افزایش بهای برق برخی صنایع برای تاسیس و تکمیل آزمایشگاه‌های مرجع تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است. راه‌اندازی و یا تکمیل آزمایشگاه‌های مرجع تجدیدپذیر در داخل کشور به‌ویژه در شرایط تحریم‌های بین‌المللی بسیار ضروری است که می‌تواند کیفیت و ایمنی تجهیزات تولید داخل و یا وارداتی را براساس استانداردهای بین‌المللی مورد ارزیابی دقیق‌ و کامل‌ قرار دهد.

بندهای مرتبط با صنعت انرژی‌های تجدیدپذیر در قانون بودجه سال ۱۴۰۰

تبصره ۶

ج- عوارض موضوع ماده (۵) قانون حمایت از صنعت برق کشور مصوب ۱۰ /۸ /۱۳۹۴ به میزان ده‌درصد (۱۰%) مبلغ برق مصرفی در سقف سی و چهار هزار میلیارد (۳۴.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال تعیین می‌شود و مشترکان برق روستایی و عشایری مجاز و برق چاههای کشاورزی مجاز از شمول حکم این بند معاف می‌باشند.

منابع حاصله به‌صورت کامل تا سقف پانزده هزار میلیارد (۱۵.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به حساب شرکت توانیر نزد خزانه‌داری کل کشور و تا سقف نوزده هزار میلیارد (۱۹.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال به حساب سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهروری انرژی برق (ساتبا) نزد خزانه‌داری کل کشور واریز می‌شود تا پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه کشور به ترتیب صرف حمایت از توسعه و نگهداری شبکه‌های برق روستایی و جابجایی تیرهای برق روستایی در معابر روستایی و تولید برق تجدیدپذیر و پاک و توسعه فناوری‌های تجدیدپذیر و تکمیل نیروگاه بادی میل نادر استان سیستان و بلوچستان شود.

تبصره ۱۵

ز- وزارت نیرو مکلف است متوسط بهای انرژی برق تحویلی به صنایع فولادی، آلومینیوم، مس، فلزات اساسی و کانی‌های فلزی، واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی را برمبنای متوسط نرخ خرید انرژی برق از نیروگاه‌های دارای قرارداد تبدیل انرژی (ای.سی.ای) محاسبه و دریافت نماید. منابع حاصل از محل افزایش بهای برق این صنایع به حساب شرکت توانیر، نزد خزانه‌داری کل کشور واریز می‌شود. مشترکین با قدرت کمتر از دو مگاوات و هم‌چنین مصارف کمتر از دو مگاوات مربوطه به مشترکین باقدرت بیش از دو مگاوات مشمول حکم این بند نمی‌باشند.

وزارت نیرو از طریق شرکت‌های تابعه مکلف است منابع حاصله تا سقف هشتاد هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۸۰) ریال را به‌صورت ماهانه و متناسب با وصول درآمد فوق­ الذکر به صورت کامل تا سقف سی­ هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۳۰) ریال صرف توسعه و نوسازی شبکه فرسوده برق کشور و جابه‌جایی تیرهای برق روستایی و با تصویب شورای اقتصاد صرف اعطای یارانه سود تسهیلات جهت افزایش توان تولید برق از طریق سرمایه گذاری(ایجاد، توسعه و تکمیل طرح های نیمه تمام) نیروگاه های برق، تا سقف پنج­ هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۵) ریال در قالب مشارکت توانیر به میزان چهل درصد (۴۰%) در برق رسانی به شهرکهای صنعتی و نواحی صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی با آورده شصت درصد(۶۰%) آن شهرکها، نواحی و مناطق، تا سقف دوهزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/۰۰۰/ ۰۰۰/ ۲) ریال صرف تاسیس و تکمیل آزمایشگاههای مرجع تجدیدپذیر، تا سقف بیست هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۲۰) ریال صرف رفع تنش آبی شهرهای دارای تنش و اصلاح و بازسازی شبکه آب شرب روستایی و آب‌رسانی به مناطق محروم، تا سقف سیزده هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۱۳) ریال صرف اعطای تسهیلات خطرپذیر به شرکت­های دانش بنیان فعال در حوزه اصلاح الگوی مصرف انرژی و تا سقف ده هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/ ۱۰) ریال برای تکمیل زیرساخت شبکه ملی اطلاعات کشور هزینه کند.

ی- در اجرای ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، دولت مکلف است سوخت صرفه‌جویی‌شده یا حواله آن در نیروگاه‌های تجدیدپذیر را با تایید سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) تا سقف بیست و پنج هزار میلیارد (۰۰۰/ ۰۰۰/ ۰۰۰/۰۰۰/ ۲۵) ریال به سرمایه‌گذاران جهت فروش یا عرضه در بورس انرژی تحویل نماید.

دانلود قانون بودجه کل کشور در سال ۱۴۰۰

نظر شما درباره این مطلب مهم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.