نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژیهای تجدیدپذیر زمان مطالعه: ۲ دقیقه
هیات وزیران در جسله ۲۴ فروردین سال ۱۳۹۸ به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای نفت، نیرو و با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد ماده (۴۵) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (مصوب سال ۱۳۹۵)، برنامه اجرایی طرح جامع انرژی کشور را تصویبکرد.
براساس بند ب – ردیف ۹ برنامه اجرایی طرح جامع انرژی کشور، سیاست کشور در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، ارتقا و توسعه کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر و پاک با راهبرد افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق کشور است. این سیاست با هدف تنوعبخشی اقتصادی سبد انرژی کشور تعریف شدهاست.
بدینمنظور، اهداف کمی برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر برای دوره پنجساله از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۴۰۰ برای سامانههای بازیافت تلفات حرارتی، زیستتوده، برقآبی کوچک، نیروگاههای خورشیدی فتوولتاییک و نیروگاه بادی بهترتیب ۴۰۰، ۴۰۰، ۱۱۰۰، ۱۴۰۰ و ۱۷۰۰ مگاوات است. در این برنامه مشخصشدهاست که مجموع ۵۰۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر در طی این مدت به بهرهبرداری برسد.
سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) تحت نظارت وزارت نیرو و همکاری با سرمایهگذاری بخش خصوصی، مسئول توسعه انرژیهای تجدیدپذیر براساس برنامه اجرایی طرح جامع انرژی است. گفتنی است که مسئولیت توسعه نیروگاههای برقآبی برعهده شرکت مدیریت منابع آب ایران است. یکی دیگر از وظایف ساتبا در برنامه اجرایی طرح جامع انرژی کشور، ارتقای امنیت عرضه انرژی پایدار و با کیفیت است.
برنامه اجرایی طرح جامع انرژی کشور، از آرمان تا واقعیت!
براساس ماده ۵۰ قانون برنامه ششم توسعه، دولت مکلف است سهم نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک را با اولویت سرمایهگذاری بخش غیردولتی (داخلی و خارجی) با حداکثر استفاده از ظرفیت داخلی، تا پایان اجرای قانون برنامه (۱۴۰۰) به حداقل پنجدرصد ظرفیت برق کشور برساند. ایندرحالیاست که طبق آخرین آمار ساتبا در اسفند ۱۳۹۸، میزان ظرفیت برق تجدیدپذیر کشور با ۸۸۵ مگاوات حدود ۱% از ظرفیت برق کشور بوده است که با اهداف از پیش تعیینشده در برنامه پنجساله توسعه و با اهداف جدید تعریف شده در برنامه اجرایی طرح جامع انرژی کشور فاصله فراوانی دارد. باید دید این برنامه اجرایی، در دو سال پیش رو تا چه اندازه پیشرفت دارد.
آمار ظرفیت نصب شده نیروگاههای برق تجدیدپذیر در ایران تا اسفند ۱۳۹۸ (منبع: ساتبا)
براساس این مصوبه، هیات وزیران وزارتخانههای نفت و نیرو و سازمان انرژی اتمی ایران موظف به ارائه گزارش عملکرد سالانه این برنامه اجرایی به سازمان برنامه و بودجه هستند. قرار است که این برنامه برای هر دوره پنجساله توسعه، بهروزرسانی شود.
برای دانلود برنامه اجرایی طرح جامع انرژی کشور کلیک نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید