وضعیت احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک در کشورهای پیشرو در سال ۲۰۱۹

بوریه خورشیدی نویسنده: بریهه خورشیدی، کارشناس ارشد مهندسی سیستم‌های انرژی       clock زمان مطالعه: ۴ دقیقه


در سال ۲۰۱۹، بازار جهانی انرژی خورشیدی نسبت‌به سال ۲۰۱۸ حدود ۱۳% افزایش یافت و با احداث ۱۱۶.۹ گیگاوات نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک، رکورد احداث سالانه جدیدی رقم خورد. این رشد منجر به افزایش سهم سالانه انرژی خورشیدی به ۴۸ درصد در بین سایر فن‌آوری‌های تولید برق شده است.  این موضوع بدین معناست که فن‌آوری انرژی خورشیدی به طور تقریبی نیمی از ظرفیت نیروگاه‌های برق جدید احداث‌شده در جهان در سال ۲۰۱۹ را به خود اختصاص داده است.

ازسوی دیگر، رکورد هزینه تولید برق از انرژی خورشیدی نیز در سال ۲۰۱۹ شکسته شد و به این فناوری نه تنها به‌عنوان مقرون به‌صرفه‌ترین فن‌آوری تجدیدپذیر به اثبات‌رسید، بلکه در مجموع نیز تبدیل به ارزان‌ترین تکنولوژی تولید برق شد.

تنها یک سال بعد از چندین مزایده نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک، که قیمت پیشنهادی برنده مناقصه در محدوده ۲ سنت‌دلار بر کیلووات‌ساعت بود، حد جدیدی در سال ۲۰۱۹، با تعرفه خورشیدی در محدوده ۱ سنت‌دلار بر کیلووات‌ساعت در چهار منطقه مختلف آمریکای لاتین، آمریکای شمالی، اروپا و خاورمیانه، به‌دست آمده است.

براساس گزارش جدید چشم‌انداز بازار جهانی (Global Market Outlook)، که احداث نیروگاه‌های خورشیدی را در سال ۲۰۱۹ تحلیل می‌نماید و پیش‌بینی ظرفیت برای سال‌های ۲۰۲۰-۲۰۲۴ کرده است، انتظار می‌رود که ظرفیت کل نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک جهان به ۷۰۰ گیگاوات تا پایان سال ۲۰۲۰ و ۱.۲ تراوات تا سال ۲۰۲۳ برسد.

آمار نیروگاه های خورشیدی

شکل۱: پیش‌بینی ظرفیت سالانه احداث نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ در سناریوهای مختلف

 احداث یک گیگاوات نیروگاه خورشیدی در سال؛ نقطه عطف توسعه انرژی در هر کشور

نصب یک گیگاوات از نیروگاه خورشیدی در یک سال، نقطه عطف کلیدی جهت توسعه انرژی خورشیدی در هر کشوری است. در سال ۲۰۱۹، ۱۶ کشور بیش از ۱ گیگاوات نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک احداث کرده‌اند که نرخ رشد ۴۵% را در مقایسه با بازار خورشیدی با ظرفیت ۱۱ گیگاوات در سال ۲۰۱۸ را نشان می‌دهد.

 باتوجه‌به وجود پاندمی ویروس کرونا، پیش‌بینی می‌شود که تنها ۱۴ کشور جهان، ۱ گیگاوات ظرفیت خورشیدی را در سال ۲۰۲۰ نصب خواهند کرد. اگرچه، انتظار می‌رود که شتاب رشد احداث نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک با ۱۹ گیگاوات در سال ۲۰۲۱ و حداقل ۲۱ گیگاوات در سال ۲۰۲۲ افزایش یابد.

در سال ۲۰۱۹، چین، ایالات متحده و هند بیش‌ترین نیروگاه خورشیدی را احداث کرده‌اند. هم‌چنین، باید اشاره ویژه‌ای به ویتنام داشت که با افزودن ۶.۵ گیگاوات به ظرفیت منصوبه خود (۶۴۰۰ درصد رشد نسبت به سال ۲۰۱۸) ، در جایگاه پنجم این رده‌بندی قرار گرفت.

پیشنهاد مطالعه: کاهش قیمت پنل‌های خورشیدی؛ اثر همه‌گیری ویروس کرونا بر صنعت سولار

انرژی خورشیدی در چین در سال ۲۰۱۹؛ توسعه زنجیره ارزش برق خورشیدی

در حال حاضر چین که بزرگ‌ترین بازار PV را دارد، در سال ۲۰۱۹، حدود ۳۰.۱ گیگاوات به ظرفیت خود افزوده است که این میزان ۳۲% کمتر از ظرفیت نصب این فناوری در سال ۲۰۱۸ بوده است. در پایان سال ۲۰۱۹، ظرفیت نصب تجمیعی چین به ۲۰۴.۳ گیگاوات رسیده است که نشان‌دهنده ۱۷.۱% رشد نسبت به سال گذشته است.

در حالی که ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک تازه احداث‌شده در چین کاهش یافته است، زنجیر ارزش تولید آن هم‌چنان در حال رشد سریع است. در سال ۲۰۱۹، تولید پلی سیلیکون (پلی کریستال سیلیکون) در چین به‌طور تقریبی ۳۴۲ هزار تن بود که این میزان معادل رشد ۳۲% نسبت‌به سال ۲۰۱۸ است. تولید ویفرهای سیلیکونی، سلول‌ها و ماژول‌های خورشیدی به ترتیب به ۱۳۴.۶ گیگاوات (۲۵.۷ درصد رشد نسبت‌به سال ۲۰۱۸)، ۱۰۸.۶ گیگاوات (۲۷.۷ درصد رشد نسبت‌به سال ۲۰۱۸)، و ۹۸.۶ گیگاوات (۱۷.۷ درصد رشد نسبت‌به سال ۲۰۱۸)، رسیده است.

پیشنهاد مطالعه: مروری بر صنعت انرژی خورشیدی چین در سه ماه اول ۲۰۲۰

انرژی خورشیدی در آمریکا در سال ۲۰۱۹؛ توجه ویژه به نیروگاه‌ خورشیدی مقیاس بزرگ

ایالات متحده که همواره سهم زیادی از انرژی خورشیدی جهان را به‌خود اختصاص داده است، در حالی‌که در سال ۲۰۱۸، حدود ۱۱.۱ گیگاوات نیروگاه برق خورشیدی جدید در کشور آمریکا احداث شد، این میزان در سال ۲۰۱۹ با رشد بیش‌از ۲۰ درصد به ۱۳.۳ گیگاوات رسید.

عامل اصلی این رشد، کاهش چشمگیر اعتبار مالیاتی سرمایه‌گذاری در بخش انرژی خورشیدی فدرال (ITC) بود، که از ۳۰% در سال ۲۰۱۹ به ۲۶% در سال ۲۰۲۰ کاهش یافت. علاوه‌براین، رگولاسیون افزایش تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر در ایالت‌های مختلف آمریکا نیز به رشد انرژی خورشیدی در این کشور منجر شده است.

نیروگاه‌های خورشیدی مقیاس بزرگ، با ۶۳ درصد، بخش اعظمی از ظرفیت جدید نیروگاه‌های خورشیدی احداث‌شده در سال ۲۰۱۹ در کشور آمریکا را به خود اختصاص‌داده‌اند. این‌درحالی است که نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی مقیاس کوچک با ۲.۸ گیگاوات، حدود ۱۵ درصد از ظرفیت جدید احداث‌شده را شامل می‌شود.

یکی دیگر از پیشرفت‌های بسیار مثبت در زمینه انرژی خورشیدی در بخش سازمانی اتفاق افتاد. مطابق گزارش بلومبرگ، از حدود ۹.۶ گیگاوات قرارداد خرید تضمینی  ثبت‌شده در سال ۲۰۱۹، حدودا ۸.۶ گیگاوات آن در ایالات متحده امضا شده است.

انرژی خورشیدی در هند در سال ۲۰۱۹؛ سومین کشور بزرگ جهان در زمینه انرژی خورشیدی

ظرفیت بازار انرژی خورشیدی هند، سومین کشور بزرگ جهان در زمینه انرژی خورشیدی، با حدود ۱۱ درصد کاهش از ۹.۹ گیگاوات در سال ۲۰۱۸ به ۸.۸ گیگاوات در سال ۲۰۱۹ رسیده است. این میزان نسبت به سال ۲۰۱۸ که ۹.۹ گیگاوات بوده است ۱۱% کاهش داشته است.

 دلایل مختلفی برای کاهش تقاضای انرژی خورشیدی در هند وجود دارد که از آن جمله می‌توان به مالیات کالاها و خدمات، خدمات تامین، مشکلات مربوط به زمین، دسترسی به تامین مالی و کیفیت شبکه اشاره کرد.

انرژی خورشیدی در ویتنام در سال ۲۰۱۹؛ سیاست خرید تضمینی برق عامل جهش در توسعه انرژی خورشیدی

یک بازار که تاکنون مورد توجه نبوده است، ویتنام است که در سال ۲۰۱۹، ۶.۵ گیگاوات به ظرفیتش اضافه کرده است. این رونق در زمینه انرژی خورشیدی به دلیل طرح شفاف و جذاب خرید تضمینی برق (FIT) است و قراردادهای ۲۰ ساله FIT را با ۰.۰۹۳۵ دلار بر کیلووات‌ساعت ارائه می دهد.

 در آوریل سال ۲۰۱۷، مهلت پایانی برای این سطح تشویقی، پایان ژوئن سال ۲۰۱۹ اعلام شده بود، اما بیش‌تر سیستم‌ها در نیمه اول سال ۲۰۱۹ به شبکه متصل شدند. علاوه‌براین، ویتنام یک طرح خود تامینی انرژی خورشیدی (net- Metering) برای حمایت از تولید پراکنده با قیمت‌های خرید و فروش که بر اساس قیمت سالانه با نرخ تبدیل(VND/USD) ایجاد کرده است. این امر منجر به احداث نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتاییک پشت بامی تا ۲۷۰ مگاوات در سال گذشته شده است.

پیشنهاد مطالعه: صنعت فتوولتاییک بعد از شیوع کرونا

بازیابی سبز؛ رشد اقتصادی بدون اثرهای زیست‌محیطی با نیروگاه خورشیدی

باتوجه‌به اولویت‌های بسته‌های بازیابی اقتصادی covid-19، بخش جهانی انرژی خورشیدی می‌تواند در طی پنج سال آینده به مسیر رشد چشمگیر خود بازگردد. درحال‌حاضر، انرژی خورشیدی یک انرژی مقرون‌به‌صرفه و قابل اطمینان را به خانوارها و مشاغل در تمام قاره‌ها ارائه می‌دهد و ضروری است که ما این حرکت را حفظ کنیم.

 اگر سیاست‌گذاران دربازارهای کلیدی تصمیم بگیرند که از مزایای انرژی خورشیدی استفاده کنند و آن را در بسته های بازیابی خود در دستور کار قرار دهند، این مساله نه تنها به اقتصاد کمک می‌کند، بلکه به پیشرفت آن کشورها در رسیدن به اهداف انرژی و آب‌وهوا نیز کمک می‌کند.

از مزایای انرژی خورشیدی، هزینه کم، قابلیت افزایش ظرفیت تولید و ایجاد شغل هست. بنابراین انرژی خورشیدی می تواند یکی از اهرم های اصلی برای تغییر از اقتصاد وابسته به سوخت فسیلی به اقتصاد بر پایه انرژی تجدیدپذیر باشد. این سرآغاز دوره جدیدی است که در آن رشد اقتصادی موجب تغییرات آب‌وهوایی نخواهد شد.

منبع: PV-Magazine

نظر شما درباره این مطلب مهم است

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.