نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژیهای تجدیدپذیر زمان مطالعه: ۳ دقیقه
به گزارش دفتر روابط عمومی و امور بینالملل ساتبا، اولین رویداد برخط آموزشی تخصصی سامانههای خورشیدی مشترکین در روز چهارشنبه ۲۲ مردادماه با سخنرانی دکتر ساتکین معاون وزیرنیرو و رئیس سازمان ساتبا، دکتر رجبی مشهدی، معاون برنامهریزی و امور اقتصادی شرکت توانیر توسط شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی توسط شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی با موضوع استفاده از ظرفیت بندهای “ه” “و” “ی” قانون بودجه سال ۱۳۹۹ با حضور بیش از ۱۶۰ نفر از معاونین، مدیران و کارشناسان شرکتهای توزیع نیروی برق سراسر کشور برگزار گردید.
در ابتدای این وبینار مهندس ذبیحی مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی هدف از این هماندیشی را استفاده حداکثری از منابع در دسترس تولید انرژی سبز عنوان کرد و شفافسازی قوانین مرتبط با توسعه سامانههای خورشیدی مختص مشترکین، ابلاغ بهموقع دستورالعملهای مکمل، کنترل کیفیت تجهیزات وارداتی احداث این نوع از مولدها، افزایش کنترل و نظارت بر قوانین این حوزه، مدیریت کیفیت اجرای پروژهها و همچنین آموزش نحوه نگهداری از این سامانهها را از جمله عوامل تاثیرگذار و شتابده بر روند توسعه مولدهای خورشیدی انشعابی برشمرد.
نقش انرژی خورشیدی در توسعه پایدار کشور
در ادامه دکتر ساتکین بهعنوان یکی از سخنرانان اصلی این رویداد، ضمن تشکر و قدردانی از از برگزارکنندگان این وبینار و شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان رضوی، دستیابی به توسعه پایدار را یکی از مهمترین شاخصهای توسعه اقتصادی کشورها عنوان کرد و افزود: با توجه به پتانسیل بالای کشور، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر بویژه در مناطق روستایی و کمبرخوردار نقش مهمی در تأمین بخشی از تقاضای انرژی کشور، توسعه این مناطق، ایجاد فرصتهای شغلی و از همه مهمتر حفاظت از محیط زیست دارد.
معاون وزیر نیرو با اشاره به این موضوع که ایران از لحاظ برخورداری از منابع مختلف انرژی، یکی از غنیترین کشورهای جهان محسوب میشود ادامه داد: وجود بیش از ۳۰۰ روز آفتابی، پتانسیل بینظیری است که با بهرهگیری از آن میتوان در بسیاری از نقاط کشور انرژی مورد نیاز را از طریق خورشید تأمین نمود.
مکانیزم خرید تضمینی برق تجدیدپذیر عامل توسعه انرژی خورشیدی در کشور
رئیس سازمان ساتبا تعامل خوب شرکتهای توزیع نیرو برق استانی با این سازمان را یکی از دلایل توسعه چشمگیر سامانههای خورشیدی مختص مشترکین برشمرد و گفت: از سال ۱۳۹۴ شاهد رویداد مهمی در زمینه خرید تضمینی برق تولیدی از منابع انرژی تجدیدپذیر و با مشارکت بخش خصوصی در کشورمان بودیم و حتی توانستیم علاوه بر جذب سرمایههای داخلی، سرمایهگذاران خارجی را نیز وارد این بازار نماییم.
ساتکین افزود: مکانیزم خرید تضمینی برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر بر پایه ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی بوده است و تاکنون توانستهایم با نصب ۸۳۱ مگاوات نیروگاه در مقیاس مگاوات و همچنین ۴۰۳۸ مولد خورشیدی کیلوواتی با ظرفیت ۴۵۷۰۲ کیلووات این میزان برق را به شبکه سراسری کشور تزریق کنیم.
رئیس سازمان ساتبا ضمن اشاره به جمعآوری ۱۰ درصد مبلغ قبوض برق مصرفی از مشترکین بهعنوان یکی از روشهای تامین منابع مالی ادامه داد: توسعه شبکههای برق روستایی علاوه بر قابلیت ایجاد فرصتهای شغلی موجب کاهش نرخ مهاجرت به شهرها شده و معضل تامین برق برای مناطقی که دور از دسترس شبکه سراسری برق هستند را حل خواهد کرد.
در ادامه دکتر ساتکین افزود: در کنار سایر سیاستهای حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری کشور، وزارت نیرو با ابلاغ ضوابط جدید خرید تضمینی برق از انواع نیروگاههای غیردولتی تجدیدپذیر در مهرماه سال ۱۳۹۸ و اختصاص بیشترین تعرفه خرید تضمینی برق به مولدهای خورشیدی پشتبامی، نرخ پایه خرید تضمینی برق برای این نوع از مولدها با ظرفیت ۲۰ کیلووات و کمتر، ۱۰۴۰۰ ریال بر کیلوواتساعت و برای مولدهای خورشیدی کیلوواتی با ظرفیت ۱۰۰ کیلووات و کمتر، ۹۱۰۰ ریال بر کیلوواتساعت اعلام نمود و سازمان ساتبا همچون گذشته موظف است تا نسبت به انعقاد قرارداد خرید تضمینی برق از نیروگاههای موضوع ابلاغیه مذکور اقدام نماید.
پیشنهاد مطالعه: تعیین ضوابط تضمین خرید انرژی برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر و پاک
حمایت قاطع ساتبا از توسعه نیروگاههای خورشیدی مقیاس کوچک (انشعابی)
وی با تشریح فرآیند اجرایی خرید تضمینی برق از سامانههای خورشیدی ضمن تاکید کرد: در راستای رفع نگرانی برخی از فعالان حوزه انرژی تجدیدپذیر به خصوص شرکت های توزیع برق، پیمانکاران و سرمایه گذاران خرد در خصوص ادامه روش فعلی خرید تضمینی برق از مشترکین برق، سیاست ساتبا حمایت کامل و همه جانبه از توسعه مولدهای سقفی و انشعابی است.
رئیس سازمان ساتبا انطباق پیک شبکه سراسری بر بهترین ساعات تولید مولدهای خورشیدی مختص مشترکین را فرصت خوبی برای شرکتهای توزیع نیروی برق استانی برشمرد و افزود ا شرکتها توزیع نیروی برق استانی با انجام مطالعات جامع تمهیدات لازم برای بهرهبرداری گسترده از سامانههای خورشیدی پشتبامی را در نظرگرفته تا در آینده با اضریب طمینان بیشتری به سمت توسعه این نوع از سامانهها در خطوط شبکه توزیع حرکت کرد.
پیشنهاد مطالعه: قرارداد خرید تضمینی برق از انشعاب
درخواست ساتبا از همه شرکتهای توزیع برای اتصال به سامانه مهرسان
وی ضمن تشکر از شرکت توزیع نیروی برق شهرستان مشهد برای توسعه سامانه جامع مدیریت نیروگاههای پشتبامی (مهرسان) از سایر شرکتهای توزیع نیروی برق که تاکنون به این سامانه متصل نشدهاند درخواست نمود تا با هدف ایجاد وحدت رویه در فرآیند اجرایی خرید تضمینی برق از سامانههای خورشیدی احداث شده توسط مشترکین به سامانه مذکور متصل گردند.
در ادامه دکتر ساتکین با پیشنهاد انتقال سروِر سامانه مذکور شرکت و واگذاری مالکیت معنوی سامانه به سازمان ساتبا اطمینان داد با این روش نگرانی شرکتها از بابت بحث تامین امنیت دادهها نیز مرتفع خواهد گردید. وی گفت: در نظر داریم تا از این به بعد تمامی مراحل صدور صورتحسابها از طریق سامانه در شرکتهای توزیع انجام شود و نقش سازمان ساتبا صرفا نقش نظارت عالیه باشد.
وی در پایان ضمن تشکر از تلاشهای ارزنده مجموعهها و ارگانهایی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کشور، مراکز رسیدگی به امور مساجد، حوزههای علمیه و سازمان بسیج مستضعفین در توسعه مولدهای خورشیدی انشعابی، بر حمایت کامل ساتبا از توسعه این نوع از نیروگاهها در کشور تاکید کرد.
منبع: ساتبا
دیدگاهتان را بنویسید