نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژیهای تجدیدپذیر زمان مطالعه: ۳ دقیقه
سازههای ترکر/ دنبالکننده خورشیدی (Solar Tracker) بخشی از سیستمهای فتوولتاییک است که قیمت آنها نسبت به دیگر اجزای سیستم همچون پنلهای فتوولتاییک، بهطور نسبی کمتر کاهش یافته است.
به دلیل بازار داخلی قوی و پایدار و همچنین امکان توسعه فروش در بازارهای خارجی، ده تامینکننده برتر سازههای ترکر خورشیدی در کشورهای آمریکا، اسپانیا، ایتالیا، آلمان و چین قراردارند.
شکل۱: ده تولیدکننده پرفروش سازههای ترکر خورشیدی در سال ۲۰۱۹ جهان.
تقاضا برای ترکر خورشیدی در بازارهای خورشیدی تکاملیافته و بالغ همچون آمریکا، اسپانیا و استرالیا با قدرت ادامه خواهد داشت. بااینحال، تقاضا در بازارهای نوظهور انرژی خورشیدی از قبیل برزیل، مکزیک، شیلی، آرژانتین، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، در حال رشد است.
اگرچه IHS Markit پیشبینی کردهاست که بهدلیل همهگیری بیماری کووید ۱۹، تقاضای سازههای ترکر خورشیدی در این بازارهای نوظهور تا یک – دو سال آینده از ثبات کافی برخوردار نباشد. چراکه انتظار میرود در برخی از این بازارها، پروژههای فتوولتاییکی که در مرحله پیشرفتهای قرار ندارند طی یک – دو سال آینده با تاخیر مواجه شوند.
بااینحال، همچنان این بازارهای نوظهور سولار برای سازههای ترکر خورشیدی، جذاب بهنظر میرسند؛ چراکه این کشورها از پتانسیل تابشی بالایی برخوردار هستند و توسعه پرژوههای نیروگاههای خورشیدی فتوولتاییک مقیاس بزرگ را در اهداف کلان خود در نظردارند.
شکل۲: درصد نصب سیستمهای ترکر خورشیدی در مناطق مختلف جهان.
پیشنهاد مطالعه: راهنمای طراحی سازه های آرایه فتوولتاییک
سازههای ترکر خورشیدی و بازار نوظهور خاورمیانه و آفریقا
آمریکای لاتین یکی از بازارهای نوظهور اصلی برای سیستمهای ترکر خورشیدی در سالهای اخیر بوده است. اما بازار منطقه خاورمیانه و آفریقا در پنج سال آینده میتواند بهطور فزایندهای جذاب شود. در حالحاضر، کشورهای مصر، آفریقای جنوبی، عربستان سعودی و امارت متحده عربی از فناوری ترکر خورشیدی استقبال کردهاند.
انتظار میرود پروژههای فتوولتاییک در کشور عمان شروع به استفاده از فناوری ترکر خورشیدی کنند و پیشبینی میشود در کشور اردن که تا پیش از این سازههای ترکر خورشیدی را بهکار بردهاند نیز استفاده از ترکر خورشیدی همچنان ادامه یابد.
در بسیاری از کشورهای آفریقایی دارای پروژههای مقیاس بزرگ نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک، درحال تست فناوری ترکر خورشیدی بهمنظور شناسایی مزایای اقتصادی اضافه کردن آن به پروژههای نیروگاه خورشیدی خود هستند.
علیرغم اینکه انتظار میرود قاره آسیا بزرگترین منطقه برای احداث نیروگاههای خورشیدی فتوولتاییک در طی پنج سال آینده باشد، اما یک بازار چالشی برای تامینکنندگان سازههای ترکر خورشیدی خواهد بود. در مجموع، در بسیاری از بازارهای بزرگ انرژی خورشیدی آسیا، همچون هند، چین و ژاپن، بهدلیل شرایط اقلیمی، محدویتهای ساختگاه نیروگاه، دردسترس بودن کارگر ارزانقیمت و حساسیت نسبتبه پرداخت هزینه اولیه بالاتر، همچنان ترجیح به استفاده از سازههای ثابت نیروگاهی است.
کشور استرالیا را میتوان جذابترین بازار برای فناوری ترکر خورشیدی دانست؛ چراکه مشتریان نیروگاههای خورشیدی فتوولتاییک در این کشور با فناوریهای جدید بسیار راحت مواجه میشوند و تلاش میکنند از مزایای آن بهرهمند شوند.
کاهش هزینه برق نیروگاههای خورشیدی فتوولتاییک
تولیدکنندگان سازههای خورشیدی ترکر تکمحوره، سوار بر موج سریعالسیر پدیدآمدن انواع نوآوریها در بازار پنلهای خورشیدی، شدهاند. نسل بعدی پنلهای خورشیدی فتوولتاییک که بهطور فزایندهای در حال رونمایی هستند، هم در ابعاد و هم در توان خروجی بزرگتر شدهاند. همچنین، از راندمان بالاتری نیز برخوردار خواهند بود.
علاوهبراین، تامینکنندگان پنلهای خورشیدی در حال افزایش تولید پنلهای خورشیدی دوطرفه هستند که میتوانند تا ۲۰درصد انرژی بیشتر، بسته به ضریب بازتاب سطح زمین، را تولید کنند.
ازاینرو، تولیدکنندگان ترکر خورشیدی روی تحقیقوتوسعه جهت بهرهمندی موثر از مزایای نوآوری در پنلهای خورشیدی جدید، سرمایهگذاری کردهاند.
اغلب تولیدکنندگان ترکر خورشیدی بهسرعت در حال بازطراحی بخشهای انتفال گشتاور و کلمپها، هستند. همچنین، انجام دقیق تست باد و ارزیابی ساختاری تمامی سازههای ترکر بازطراحیشده، مورد توجه قرار گرفته است.
درمجموع، انتظار میرود درحالیکه تولید انرژی بهازای هر پنل خورشیدی افزایش مییابد، هزینه سازه ترکر خورشیدی براساس دلار بر وات همچنان کاهش یابد.
مزیت اصلی برای شرکتهای EPC و توسعهدهندگان نیروگاههای خورشیدی، بهبود استحصال انرژی بهدلیل استفاده از پنلهای خورشیدی دوطرفه و سازههای ترکر خورشیدی خواهد بود که در پی آن کاهش هزینه همترازشده انرژی (LCOE) نیروگاههای خورشیدی مقیاس بزرگ رقم خواهد خورد. این امر باعث میشود که هزینه تولید برق از نیروگاههای خورشیدی فتوولتاییک مقیاس بزرگ در مقایسه با دیگر روشهای تولید برق، رقابتیتر شود.
منبع: PV-Magazine
دیدگاهتان را بنویسید