نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژیهای تجدیدپذیر زمان مطالعه: ۲ دقیقه
پژوهشگران یک الگوریتم دنبالکننده نقطه ماکزییم توان (MPPT) را توسعه دادهاند که تنها براساس دمای ماژول فتوولتاییک عمل میکند.
به گفته محققان دانشگاه باسک اسپانیا ( University of the Basque)، دلیل استفاده از دمای ماژول فتوولتاییک بهعنوان متغیر ورودی به الگوریتم MPPT، ارزانتر بودن اندازهگیری آن نسبتبه اندازهگیری شدت تابش است. همچنین تغییرات دما نسبتبه تغییرات شدت تابش آرامتر است؛ ازاینرو سیستم کنترل نیازی به تغییر سریع در تابع جریان بهینه، نخواهد داشت.
در این الگوریتم، از یک تابع جریان بهینه استفاده شده است که بهطور کامل به پارامتر دما وابسته بوده و قادر است برای هر دمای ورودی مقدار تابع را محاسبه کند. با استفاده از این تابع خطی جریان بهینه، الگوریتم نقطه جریان کاری را محاسبه میکند و سیستم کنترل ماژول فتوولتاییک را مجبور میکند که در این جریان بهینه عمل کند. تاکنون در آزمونهای انجامشده، این الگوریتم توانسته است پایداری لازم را از خود نشان دهد.
الگوریتم کنترل ارائهشده نیز براساس تابع لیاپانوف (Lyapunov function) است که یک تابع عددی بوده و برای حصول اطمینان از پایداری یک سیستم دینامیک و پویا مورد استفاده قرار میگیرد. این تابع بهطور خاص مسئول اجبارکردن ماژول فتوولتاییک برای عمل بهطور خطی تا رسیدن به نقطه حداکثر توان تنها در چند گام است.
الگوریتمهای متداول دنبالکننده نقطه حداکثر توان (MPPT) همچون آشتفتن و مشاهده کردن (P&O) و یا هدایت افزایش (IC) دارای مزایای گوناگونی از جمله انطباقپذیری هستند. بااینحال، اغلب در اطراف نقطه حداکثر توان دارای نوسان هستند و بهطور دقیق به نقطه حداکثر توان دست پیدا نمیکنند.
برخلاف الگوریتم P&O، الگوریتم جدید تنها برپایه یک ورودی است که باعث میشود استفاده از الگوریتم برپایه لیاپانوف آسان شود.
محققان اعلام کردهاند الگوریتم پیشنهادی آنها زمانی خوب عمل میکند که مدلسازی ماژول فتوولتاییک بهطور دقیق انجام شود. همچنین، مطالعه رفتار این الگوریتم در شرایط سایهاندازی جزئی، وقوع خطاها و قطعشدن سیستم، لازم و ضروری است.
منبع: PV-Magazine
دیدگاهتان را بنویسید