نویسنده: مهرداد کردی، فعال حوزه انرژی خورشیدی زمان مطالعه: ۳ دقیقه
پارکینگ خورشیدی (Solar Carport)، سیستمی ابتکاری و با محبوبیت روزافزون است که از پنلهای خورشیدی فتوولتاییک بهعنوان سقف پارکینگ اتومبیلها، استفاده میکند.
طراحی پارکینگهای خورشیدی براساس یک سازه ثابت و مستحکم برای نگهداری پنلهای خورشیدی است که انرژی تولیدی توسط این پنلها به شبکه سراسری برق تزریق شده و یا برای مصارف الکتریکی در محل، ذخیره میشود. ماهیت ثابت و بدون حرکت پارکینگهای خورشیدی، آنها را بسیار قابل اعتماد میسازد؛ بهطوریکه قادر هستند سالهای طولانی با حداقل تعمیرونگهداری به تولید انرژی و محافظت از اتومبیلها، بپردازند.
بهرهوری هرچه بیشتر از فضا با احداث پارکینگ خورشیدی
پارکینگهای خورشیدی بهطور کامل مشابه سامانههای خورشیدی نصبشده روی زمین (Ground-mounted) هستند؛ چراکه هر دو سیستم در واقع روی زمین نصب میشوند و بهگونهای زاویه داده میشوند که حداکثر تولید انرژی را داشته باشند.
اما یک تفاوت عمده در اِشغال فضا نهفته است سامانههای خورشیدی نصبشده روی زمین، اغلب ۳ تا ۷ فوت (حدود ۱ تا ۲ متر ) ارتفاع دارند، که استفاده مفید از فضاهای زیر آن را برای هر کاربردی دشوار میکند. برخلاف این، پارکینگهای خورشیدی علاوهبر تولید برق میتوانند با ایجاد یک پوشش امن برای وسایل نقلیه، سایه ایجاد کنند. این امر بدین معنی است که فضای زیر پارکینگهای خورشیدی قابل استفاده است؛ واضح است که بههمین دلیل طراحی و مهندسی شدهاند.
شکل۱: نمونهای از پارکینگ خورشیدی
انواع پارکینگ خورشیدی
بر اساس تعداد اتومبیلهای مورد نظر، دو نوع پارکینگ خورشیدی وجود دارد:
پارکینگ تکردیفه (Single Row Carport): فقط یک ماشین میتواند، پارک شود.
پارکینگ دوردیفه (Double Row Carport): دو اتومبیل را میتوان در آن جای داد.
برای کاربری مسکونی، پارکینگهای تکردیفه ممکن است کافی باشد. اما برای استفادههای تجاری، احداث پارکینگ خورشیدی دو ردیفه منطقیتر است؛ زیرا فضا و تجهیزات بهنسبت کمتری برای ایجاد پارکینگ خورشیدی برای تعداد بیشتری از وسایل نقلیه، نیاز است.
براساس سقف پارکینگ، سازههایی که پنلهای خورشیدی روی آنها نصب شده است، به سه نوع طبقهبندی میشوند:
پارکینگ خورشیدی یک طرفه یا Mono Pitch
این مدل دارای یک سطح شیبدار است. زاویه شیب سقف باید بهگونهای باشد که اثرهای بصری منفی برای محیط و افراد ایجاد نکند و سایه اتومبیل را کاهش ندهد.
شکل۲: شماتیکی از پارکینگ خورشیدی یک طرفه
پارکینگ خورشیدی دوطرفه یا Duo Pitch
پارکینگ خورشیدی Duo-pitch دارای دو ردیف سقف است که بهصورت V شکل روبروی هم قرارگرفتهاند. زاویه شیب پشتبام در اینجا نیز باید بهگونهای باشد که اثرهای بصری منفی ایجاد نکند و سایه اتومبیل را کاهش ندهد.
شکل۳: شماتیکی از پارکینگ خورشیدی دوطرفه
پارکینگ خورشیدی طاق بشکهای یا Barrel Arch
پارکینگ خورشیدی طاق بشکهای دارای یک سقف منحنی شکل است که زاویه شیبهای مختلف در نقاط مختلف دارد. ازآنجاکه، سازهها خم هستند، هیچ مشکلی در سایهاندازی وجود ندارد و به مانند سازههای Mono-pitch و Duo-pitch باتوجه به زاویه شیب احداث میشوند.
شکل۴: شماتیکی از پارکینگ خورشیدی طاق بشکهای
مزایای پارکینگهای خورشیدی
مزایای این سیستمها ممکن است از یک کاربری به کاربری دیگر متفاوت باشد. به عنوان مثال، پارکینگهای تجاری در مقابل پارکینگهای مسکونی. با این حال، مزایایی وجود دارد که صرف نظر از کاربرد آنها معمول و بسیار جذاب است:
۱. استفاده کارآمد از فضا: برای ساخت پارکینگ خورشیدی فضای اضافی نیاز نیست. در عوض میتوان از یک فضای موجود استفاده کرد تا حداکثر بهرهوری را داشته باشد. یک پارکینگ خورشیدی استاندارد میتواند از وسایل نقلیه برای جلوگیری از آفتاب و گرمشدن بیشازحد و یا باران و برف محافظت کند و بهطور همزمان تولید انرژی پاک داشته باشد. با ایجاد سایه برایجلوگیری از گرم شدن بیش از حد اتومبیل در زیر نور آفتاب، پارکینگهای خورشیدی میتوانند باعث اصلاح الگوی مصرف سوخت خودرو شوند.
۲. کاهش تعمیرونگهداری پارکینگ: پارکینگ خورشیدی میتواند از باران و برف برای نظافت خود کمک بگیرد. ازاینرو، هزینههای تعمیر و نگهداری کلی، کاهش مییابد.
۳. کاهش هزینه برق: با احداث پارکینگ خورشیدی، میتوان انرژی را بهصورت محلی تولید کرد و برای کاهش قبضهای برق از آن استفاده کرد.
پیشنهاد مطالعه: پارکینگ خورشیدی: راهکاری نوین برای استفاده از انرژی خورشیدی (بخش دوم)
منبع: Solar Edition
دیدگاهتان را بنویسید