دکتر محمدنژاد سیگارودی: لزوم توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر برای تامین امنیت پایدار انرژی و حفظ محیط‌زیست

نویسنده: محسن فرزان، کارشناس ارشد انرژی‌های تجدیدپذیر       clock زمان مطالعه: ۳ دقیقه


در اولین رویداد ژورنال کلاب انرژی خورشیدی ایران که در تاریخ ۶ آذر ماه ۱۳۹۹ به‌صورت آنلاین توسط مجله انرژی خورشیدی ایران و با همکاری کانون محیط‌زیست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، جناب آقای دکتر جعفر محمدنژاد سیگارودی، مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) به‌عنوان مهمان ویژه افتتاحیه رویداد به  ایراد سخنرانی در زمینه جایگاه و ضرورت توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور ایران پرداختند.

دکتر محمدنژاد سیگارودی در ابتدای سخنان خود به توجه‌به جایگاه انرژی‌های تجدیدپذیر در دنیا پرداختند. ایشان با اشاره به‌سرعت بالای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در دنیا افزودند که در سال‌های اخیر کشورهای جهان برنامه‌‌ریزی جدی را در راستای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر انجام داده‌اند که در سال‌های آتی بخش قابل‌توجهی از انرژی مورد نیاز کشور خود را از طریق انرژی های تجدیدپذیر تامین نمایند.

مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین‌الملل افزودند که شاید در نگاه اول به‌نظر برسد که توجه‌به انرژی‌های تجدیدپذیر مثل انرژی بادی و خورشیدی توسط کشورهایی صورت می‌گیرد که از منابع انرژی فسیلی برخوردار نیستند؛ اما در ادامه با دقت به برنامه کشورهایی که حتی دارای منابع فراوان انرژی فسیلی هستند، مشاهده می‌شود که آن‌ها نیز با اهداف دیگری در پی توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر هستند. هم اینکه امنیت انرژی را فراهم کنند و در سبد تامین انرژی خود منابع دیگری داشته باشند و هم اینکه توجه ویژه‌ای به حفظ محیط‌زیست داشته باشند.

در ادامه، دکتر محمدنژاد سیگارودی با اشاره به رکورد ۱۷۷ گیگاواتی افزایش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر احداث شده در سال ۲۰۱۹ نسبت‌به سال ۲۰۱۸ اظهار داشتند که در این سال انرژی خورشیدی حدود ۲۰% نسبت‌به سال ۲۰۱۸ افزایش پیدا کرده است.

ایشان افزودند که یکی از عواملی که توانسته است انرژی خورشیدی را نسبت‌به دیگر منابع تجدیدپذیر انرژی مثل انرژی بادی، زیست‌توده، آبی و غیره، سرآمد کند، سرعت بالای توسعه تکنولوژی‌های انرژی خورشیدی در دنیا بوده است. هزینه تولید برق خورشیدی به‌ویژه در ۱۰ سال گذشته روند بسیاری نزولی داشته است تا جایی‌که در سال  ۲۰۱۹ براساس آخرین اعلام آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA)، هزینه تولید برق انرژی خورشیدی حتی از انرژی فسیلی هم پایین‌تر آمده است.

پیشنهاد مطالعه: توسعه تکنولوژی و کاهش هزینه تولید برق نیروگاه‎‌های خورشیدی فتوولتاییک

مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین‌الملل بیان داشتند که شرایط در کشور ایران یک شرایط استثنایی است که در کنار داشتن منابع فسیلی فراوان از پتانسیل بالای انرژی های تجدیدپذیر به‌ویژه انرژی خورشیدی و بادی بهره‌مند هستیم. وی افزود، کشور ایران به‌طور میانگین حدود ۳۰۰ روز آفتابی دارد که این نوید را می‌دهد که  اگر بتوان برنامه‌ریزی درست‌تری انجام داد و بخش قابل‌توجهی از انرژی کشور را از طریق منابع تجدیدپذیر انرژی تامین کرد، دیگر دغدغه‌ای برای تامین پایدار انرژی در آینده در کشور نخواهیم داشت.

دکتر محمدنژاد سیگارودی اظهار داشتند که سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) به‌عنوان یکی از معاونت‌های وزارت نیرو عهدار پرداختن به بحث انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق در کشور ایران است که فعالیت خود را حدود ۲۵ سال قبل در زیر مجموعه توانیر آغاز کرده است و با ادغام سانا و سابا به شکل امروزی درآمده است.

ایشان با اشاره به این نکته که برنامه‌ریزی برای استفاده بهتر از منابع تجدیدپذیر هم حمایت قانونی دارد و هم علاقه دولت علاقه‌مند به توسعه استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر در کنار دیگر بخش‌های تولید برق است، افزودند که در حال‌حاضر توانستیم به ظرفیت منصوبه ۸۴۰ مگاوات نیروگاه انرژی‌ تجدیدپذیر در کشور ایران دست پیدا کنیم که حدود ۴۸ درصد آن از انرژی خورشیدی است. ایشان ادامه دادند که  برای توسعه هرچه بهتر انرژی خورشیدی هم در مقیاس مگاواتی و هم در مقیاس کوچک پشت‌بامی راهکارهای تشویقی مناسبی را ارائه کرده‌ایم. بخش خصوصی و عموم مردم از طریق قرارداد خرید تضمینی برق بلند مدت ۲۰ ساله با تعرفه‌های تشویقی، این امکان را دارد که با ساتبا مشارکت کرده و نیروگاه‌های خورشیدی را نصب نماید.

پیشنهاد مطالعه: قرارداد خرید تضمینی برق تجدیدپذیر و پاک از انشعاب

دکتر محمدنژاد سیگارودی افزودند که در این مکانیزم تشویقی، بیش‌ترین تعرفه خرید برق به نیروگاه‌های خورشیدی پشت‌بامی مقیاس‌های کوچک اختصاص داده شده است که قابلیت نصب در دور افتاده‌ترین مناطق روستایی کشور را نیز دارند. ایشان بیان داشتند که براساس فعالیت‌هایی که در دو سه سال اخیر رخ داده است، در حال حاضر ۴۵۰۰ سامانه خورشیدی پشت‌بامی داریم.

مدیرکل دفتر ریاست، روابط عمومی و امور بین‌الملل با بیان این نکته که محیط‌زیست متعلق به همه است و در این مساله مرزها مطرح نیست، اذعان داشتند که ما ضمن اینکه سعی کرده‌ایم سهم خودمان را به‌عنوان متولی تامین برق از منابع تجدیدپذیر به‌خوبی ایفا کنیم، تلاش داریم که ارتباط خود را با دیگر نهادهای اثرگذار کشور هم‌چون  وزارت‌خانه‌ها، مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها برقرار کنیم و امیدواریم با این همکاری، هم اندیشی و همراهی، گامی به‌سوی محیط‌زیست بهتر برداریم.

وی در جمع‌بندی سخنرانی خود ابراز امیدواری کردند که در کنار توسعه بهره‌ورانه از منابع انرژی فسیلی بتوانیم از منابع تجدیدپذیر بیش‌تری نیز استفاده کنیم. چراکه، هرچقدر سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در سبد انرژی کشور افزایش پیدا کند، ضمن حفظ محیط‌زیست و تامین امنیت پایدار انرژی، می‌توان از منابع ارزشمند فسیلی برای تولید هزاران فراورده نفتی که ارزش اقتصادی بهتری برای توسعه زیرساخت‌ها ایجاد می‌کند، بهره‌برد.

جلسه دوم ژورنال کلاب انرژی خورشیدی ایران با بررسی موضوع پارمترهای مهم در پتانسیل‌سنجی محل احداث نیروگاه خورشیدی فتوولتاییک در ایران در تاریخ چهارشنبه مورخ ۱۹ آذرماه ۱۳۹۹ از ساعت ۱۷:۳۰ الی ۱۸:۳۰ به‌صورت آنلاین برگزار می‌شود.  علاقه‌مندان جهت حضور در این رویداد علمی-کاربردی انرژی خورشیدی ایران، می‌توانند به آدرس اینترنتی https://iransolarmag.com/events/isjc2/ مراجعه نمایند.

نظر شما درباره این مطلب مهم است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشر و بازنشر تمامی مطالب در سایت و فضای مجازی تنها با درج آدرس www.iransolarmag.com مجاز است.